Geschiedenis van sneakers

Van sportschoen naar Sneakers!

Sneakers zijn vandaag de dag ON! Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Wie heeft sneakers gemaakt tot wat ze zijn en waarom zijn sneakers zo gewild? De sneaker stamt als het ware af van de sportschoen. Wat ooit begon als “leuk uitziende sportschoen” heeft zich ontpopt tot een ware sneakercultuur. Merken als Converse, Nike en Adidas hebben de sneaker gebracht tot waar het nu staat. Een van de meest gedragen en gewaardeerde schoenen ooit!

De eerste sneakers

Om te achterhalen waar de sneaker vandaan komt moeten we terug in de tijd, ver terug welteverstaan! De eerste sneaker dateert van eind 18e eeuw! Dat was niet meer dan een schoen met rubberen zool, waar een linker en rechter niet eens bestond!

Het verhaal gaat dat een beruchte politieagent het zat was dat criminelen hem van ver aan hoorde komen. Zijn zware politieschoenen maakten teveel geluid. Hij heeft toen eigenhandig een schoen ontworpen met een rubberen zool. Hij noemde deze voor de grap, sneakers! Het komt van het werkwoord ‘to sneak’. Met deze schoenen lukte het hem eindelijk geruisloos de crimineel te besluipen en op te pakken!

Converse en Adidas

In 1908 bracht Converse haar eerste sneaker op de markt en in 1917 was de Converse All Star geboren. Deze schoen werd veel gebruikt als basketbalschoen. In 1920 kwam het sportmerk Adidas, onder leiding van de broers Adi en Rudolph Dassler. De “sneakerbroers” kwamen met een tennisschoen. Het begin van een langdurige ‘oorlog’ om de sportschoen is begonnen.

In 1948 ontstond er ruzie tussen de broers Adi en Rudolph Dassler. Broer Rudolph besloot dat hij het zelf beter kon. En zo werd Puma geboren!

Voor de jaren 50 waren sneakers voornamelijk sportschoenen voor basketballers en tennis spelers. Toen veranderde het imago van de sneaker. Het werd de schoen van de rebellen! Vanwege de lage prijs en massa verkoop ging de jeugd massaal op sneakers lopen.

Sneakers werden pas echt fashion, toen James Dean de sneakers onder een Levi jeans droeg in de hit ‘Rebel without a Cause’. Dit was het begin van sneakers als fashion statement onder je normale kleding.

Nike kwam, zag en overwon!

In de jaren erna kwamen steeds meer concurrenten op de markt, het inmiddels bekende sportfashion merk ‘Nike’ kwam in 1962 op de markt onder de naam Blue Ribbon Sports, later Nike inc.

Dankzij ’s werelds beste basketballer Michael Jordan, explodeerde de sneaker verkoop in de jaren 80. MJ tekende een contract bij Nike om ‘Air Jordan’ te gaan dragen. Nike, Reebok, Adidas en Puma vechten sinds dien om de “sneakerdrager”. Het imago van de sneaker veranderde door veterloze modellen, felle kleuren en printjes..

Wat begon als een sportschoen is inmiddels uitgroeit tot een schoen die in iedere schoenencollectie thuishoort. Sneakers zijn ideaal te combineren, fashionable, betaalbaar en hip!